top of page
Zoeken

Participeren kan, als alle partijen er maar voor open staan.


De Spiegelwaal

Wie kent niet het eiland Veur Lent, de Spiegelwaal en de Lentse Waranda, een prachtig nieuw stuk Nijmegen, aangelegd rond 2010 in het oude dorp Lent. Een plek waar iedereen graag sport, wandelt en recreëert, waar roeiers hun stek hebben en waar ’s zomers kleinschalige evenementen worden georganiseerd. Hoe is deze parel van Lent ontstaan?


In 1993 en 1995 bereikten de waterstanden van Rijn, IJssel, Maas en Waal dusdanige hoogten dat vele mensen in Zuid Oost-Nederland moesten worden geëvacueerd. Recordhoogtes werden gemeten en Rijkswaterstaat besloot dijken te verstevigen, te verhogen of te verleggen.

Door de bocht in de Waal kwam ook de Benedenstad van Nijmegen in de gevarenzone en daarom besloot men tot een dijkteruglegging aan de Lentse kant. Deze dijkteruglegging zou ten koste gaan van woningen en bedrijven in Veur Lent. De bewoners waren het daar helemaal niet mee eens en gingen tot actie over. Er bleek behoorlijk veel deskundigheid te zijn onder deze Lentenaren en hun ideeën werden gehoord door de Nijmeegse wethouder en de universiteit van Delft. Samen wisten ze Rijkswaterstaat te overtuigen om niet tot een dijkteruglegging over te gaan, maar een nevengeul te creëren met een drempel (soort watersluis) en wadi’s om het water te kunnen reguleren. En zo ontstond het eiland Veur Lent, de Spiegelwaal en een actieve vorm van burgerparticipatie in Lent. Door goede informatie en een open samenwerking tussen alle betrokken partijen, werd het project een succes. Er kwamen geen tijd- en geldverslindende gerechtelijke procedures en minder woningen en bedrijven werden in het gebied gesloopt. Het project werd binnen de begroting en de geplande tijd gerealiseerd.

Én het belangrijkste doel werd bereikt; de waterstand blijkt tot nu toe beheersbaar.

 

Natuurlijk, het was wikken en wegen, een groot avontuur met spanningen en vooroordelen.

Wat is eigenlijk ‘het algemeen belang’? Wie heeft de meeste professionele kennis? Wie moet het betalen? Wie draagt de eindverantwoordelijkheid? En wie moet daar straks leven?

Genoeg voer voor tegenstellingen.

 

Door naar elkaar te luisteren, open te staan voor andermans kennis, ervaringen en belevingen, is in Nijmegen Noord een leefgebied ontstaan waar alle Nijmegenaren van kunnen genieten. En het project is nog lang niet klaar. Het eiland Veur Lent wordt de komende jaren ingericht als een stadspark, de Lentse Warande wordt groener en aantrekkelijk gemaakt voor recreatieve bedrijven en in de Hoge Bongerd komen woningen. Ook daar denken betrokken burgers en bedrijven in mee en iedereen kan zijn eigen deskundigheden en ervaringen inbrengen.

 

Beleid maken vraagt in een democratie om een samenspel tussen burgers, ambtelijke overheden en politiek en bij ieder project zal een eigen vorm gevonden moeten worden.

We leven immers in een maatschappij waarbij kennis (te specialistisch), ervaringen (te specifiek) en inlevingsvermogen bij iedereen beperkt is. Kennis verouderd snel en ervaringen verwateren door wisseling van bestuurders, ambtenaren, adviseurs en nieuwe bewoners. Daarom is het zo belangrijk steeds weer opnieuw, per project naar elkaar te luisteren, te leren van elkaar en vooroordelen los te laten. Het is aan de politiek en de bestuurders om daarbij duidelijke kaders te stellen. De volgende omgevingsprojecten komen in onze stad er alweer aan.

Doe mee.

Geloof in burgerparticipatie, het is de basis voor een breed draagvlak, voor een werkbare democratie!

 

Léonie Schuijt-Overgoor

 
 
 

コメント


©2024 by Stichting Participatie INwoners Nijmegen. Met trots gemaakt met Wix.com

bottom of page